Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Nieuwsberichten 2017 / Inspraakmomenten verfraaiing begraafplaatsen

Inspraakmomenten verfraaiing begraafplaatsen

Het gemeentebestuur van As werkt een visie uit voor de toekomst van de begraafplaatsen. Om tot een goed resultaat te komen, wil ze graag haar inwoners betrekken in dit traject. Ze nodigt daarom alle inwoners en nabestaanden uit voor een inspraakmoment op beide begraafplaatsen. In Niel-bij-As wordt men verwacht op dinsdag 20 juni om 19.00 uur en in As vindt het inspraak moment plaats op woensdag 21 juni om 19.00 uur.

 

Luifel met symbolische uitstraling

Tijdens deze momenten wordt eerst een korte toelichting gegeven over de stappen die al gezet zijn in het traject. De uitbreiding van de begraafplaats in Niel-bij-As en het vergroten van de toegankelijkheid op beide begraafplaatsen kaderen binnen deze toekomstvisie.

 

Daarnaast realiseert de gemeente ook een overkapping met een symbolische uitstraling op beide begraafplaatsen (zie foto's rechts en filmpje onderaan). De Asserse architect, Peter Ketsman, creëerde deze luifel, die door de lichtheid en elegantie van de vormgeving een sobere blikvanger wordt. Centraal onder de luifel is er voldoende ruimte voor opstelling tijdens het afscheidsmoment, waarbij de aanwezigen rondom en aan weerszijden kunnen staan. Minder mobiele personen kunnen plaatsnemen op de houten zitjes die voorzien zijn rond de palen. Naast zijn functie tijdens begrafenissen biedt deze luifel bescherming voor bezoekers tegen de grillen van het weer.

 

Door zijn vormgeving heeft de luifel ook een symbolische functie. De twee steunen werden opgevat als bomen, staand voor de levensboom en de dualiteit van leven en dood. Normaal gezien verloopt de sapstroom opwaarts met de wortels onderaan, maar hier loopt symbolisch het hemelwater neerwaarts, terug naar de aarde. De luifel werd enerzijds vormgegeven als twee vleugels in een opwaartse beweging, maar anderzijds reflecteert het ook de uplifting beweging van de armen en straalt daardoor een zekere positiviteit uit.

 

 

Tijdens het inspraakmoment worden de plannen ter beschikking gesteld en toegelicht aan de aanwezigen.

 

Inspraak & dialoog

Naast informeren wil de gemeente tijdens dit inspraakmoment luisteren naar en in dialoog gaan met inwoners en nabestaanden. Ze wil de noden en verbeterpunten verwerken en een plaats geven in de toekomstvisie. Zo wil men komen tot een goede plaats waar dierbare personen een plek krijgen om te rusten maar ook een plaats waar men te allen tijde hun geliefde kan gedenken, ermee praten of even stilstaan.

 

Alle inwoners en nabestaanden zijn van harte welkom tijdens onderstaande inspraakmomenten:

 

Begraafplaats Niel-bij-As

Dinsdag 20 juni 2017

19.00 uur

Begraafplaats As

Woensdag 21 juni 2017

19.00 uur

 

CONTACT

Dienst Welzijn & Senioren

Dorpsstraat 1 bus 1

3665 AS

 

T  089 39 10 09

F  089 39 10 01

E welzijn.senioren@as.be

› meer info

luifel begraafplaats As
luifel begraafplaats Niel