Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ 2021 / Welkom in de nieuwe bib: Het Lichthuis

Welkom in de nieuwe bib: Het Lichthuis

Bibliotheek As begint aan nieuw belevingshoofdstuk

 

Na 52 jaar trouwe dienst in het gebouw in de Kerkstraat, begint onze gemeentelijke bibliotheek op zaterdag 19 juni aan een nieuw hoofdstuk op het Kerkplein. De bib opent dan officieel de deuren van haar gloednieuwe gebouw. Van een traditionele boekerij naar een belevings- en ontmoetingsplek waarin sociaal en digitaal een hoofdrol spelen. De opening wordt gevierd met een 12-daags coronaproof openingsfeest: FANTASTIVAL XL. Via allerhande workshops, lezingen, voorleesmomenten, straattheater, … kunnen groot en klein de nieuwe bib van nabij ontdekken.

 

 

Nieuw digitaal en sociaal verhaal

 

Op vrijdag 28 mei sloot onze oude Asserse bibliotheek na 52 jaar definitief de deuren in het gebouw aan de Vrije Basisschool in de Kerkstraat. ‘Onze bibliotheek was aan vernieuwing toe’, legt burgemeester Tom Seurs uit. ‘De bibliotheek van vandaag is veel meer dan alleen maar een verzameling boeken. Om groot en klein een optimale bibbeleving te garanderen, was verhuizen naar een gloednieuw gebouw aangewezen. Dankzij allerlei nieuwigheden in de nieuwe bib gaan sociaal en digitaal er hand in hand. We willen van dit nieuwe gebouw een gezellige ontmoetings- én belevingsplek maken, een open (t)huis in het centrum van As.’ ‘Bovendien is het lidmaatschap volledig gratis’, voegt schepen van Bibliotheek Björn Ulenaers eraan toe. ‘Op die manier is de bib een open thuis voor iedereen.’

 

  • Zelfscanbalies

Boeken uitlenen of inleveren? Voortaan kan je het zelf, eenvoudig en snel aan de zelfscanbalies. Openstaande kosten zoals een boete betaal je er gemakkelijk elektronisch. Niet zo vertrouwd met het digitale? Het bibteam blijft paraat om je te helpen.

 

  • Inleverbus

Geraak je er niet tijdens de openingsuren? Dankzij de inleverbus in de inkomhal van de bib kan je je materialen altijd makkelijk en op tijd inleveren tussen 7 en 22 uur.

 

  • Gratis wifi

Net zoals op verschillende andere openbare plaatsen in de gemeente, kan je in de gehele bib en op het naastgelegen dorpsplein gratis surfen op het internet dankzij free wifi, zowel op je eigen toestel als op de publieke pc’s. De bib is dé plaats voor einde- en grenzeloos leren.

 

  • Warme kamer

Studeren, de krant lezen of een gezellig babbeltje slaan? In de Warme kamer voel je de sociale warmte van As. Bij een kopje koffie kan je gezellig de krant of een boek uit de uitgebreide bibcollectie lezen. In de Warme kamer voel je je niet alleen, het is een knus plekje waar eenzaamheid geen kans krijgt.

 

  • Uitgebreide collectie

Naast een aanvulling op de reeds uitgebreide, rijke collectie van de oude bib, wordt ook het krantenaanbod aardig uitgebreid met verschillende titels. Ook voor de kleinsten is het lees- en doe-aanbod aardig gegroeid met een reeks kartonboekjes, Boekstartdag, …

LEUK OM TE LEZEN:Tijdens de verhuis van de oude naar de nieuwe bib, werd maar liefst 500 meter aan boekenruggen verhuisd!

 

  • Exporuimte

Beleving ten top in de nieuwe bibliotheek. Met een splinternieuwe exporuimte is de gemeente As een belevingsplek rijker. Activiteiten, tentoonstellingen, workshops, … De vrijetijdsdiensten van de gemeente kunnen voortaan deze exporuimte gebruiken voor hun belevenisvolle dienstverlening aan burgers.

 

 

Het Lichthuis

 

‘De bibliotheek maakt een digitale revolutie door’, vertelt bibliothecaris Merel Cremers. ‘Van een authentieke boekerij gaan we naar een gezellige belevingsplek in het centrum van As waar we levenslang leren, ontmoeten en informeren.’ De nieuwe bibliotheek is meer dan alleen een bib. Daarom ging het gemeentebestuur op zoek naar een naam die de lading dekt. Burgemeester Seurs: ‘De nieuwe bib is een open huis waar iedereen welkom is, een (ver)lichtend puntje voor iedereen. Een thuis waar je altijd terechtkan, voor een boek, een babbel of een belevenis. Zo kwamen we al snel tot de naam: Het Lichthuis.’

‘Het Lichthuis staat synoniem voor toegankelijkheid’, aldus schepen Ulenaers. ‘Bij de realisatie van dit nieuwe gebouw was dat ook een van de aandachtspunten. Het gebouw is er voor en door onze inwoners, het moet dan ook toegankelijk zijn voor iedereen.’ Zo ook voor rolstoelgebruikers. In Het Lichthuis wordt dat letterlijk getest door bibmedewerkster en rolstoelgebruikster Nancy. Zij test uitvoerig de openheid van de nieuwe bibliotheek.

 

Ook de openingsuren zijn toegankelijker gemaakt, de bib is nu dubbel zo lang open. Als bezoeker kan je bovendien ook op woensdagvoormiddag en donderdag- en zaterdagnamiddag in de bib terecht. Vanaf het najaar worden die openingsuren nog verder uitgebreid. Vanaf dan kan je altijd van 10 tot 22 uur in de bib terecht, vrije toegang zonder personeel.

 

 

FANTASTIVAL XL

 

De opening van de nieuwe bibliotheek wordt uitgebreid gevierd met een coronaproof openingsfeest: FANTASTIVAL XL. Van zaterdag 19 tot en met woensdag 30 juni kan je deelnemen aan een waaier aan culturele en creatieve activiteiten voor jong en oud(er). Van verrassende workshops, over lezingen en voorstellingen, tot straattheater en raamtekeningen. Het feestelijke aanbod doet klein en groot de bruisend nieuwe bib van nabij ontdekken. Inschrijven verplicht.

Volledig programma en inschrijvingen: as.bibliotheek.be/fantastival-xl-openingsfeest-bibliotheek

Van harte welkom!

 

bibliotheek@as.be

089 39 10 95

Kerkplein 16,

3665 As

 

Fantastival XL 

GEMEENTE AS_typo logo het lichthuis_kleur