Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leven & Welzijn / Reizen / Reispas

Reispas

Nodig voor bepaalde landen waarvoor een gewone identiteitskaart niet volstaat. Bij twijfel belt men best het consulaat van het betreffende land of het reisbureau.
Ook een kind, zelfs een pasgeborene, heeft een eigen reispas nodig wanneer het naar een land reist dat voor de binnenkomst op zijn grondgebied een reispas vereist
Voor minderjarigen (-18 jaar) is voor de aanvraag van een nieuwe reispas een machtiging noodzakelijk van de ouders of van de persoon die het hoederecht uitoefent. Deze moet dan ook persoonlijk bij de dienst burgerzaken de aanvraag komen ondertekenen samen met de minderjarige.

Een reispas is max. 5 jaar (- 18 jaar) en 7 jaar (+ 18 jaar) geldig vanaf de opmaakdatum en na het verstrijken van deze termijn moet er sowieso een nieuwe aangevraagd worden.
Een reispas verlengen is niet meer mogelijk.

 

Voor bijkomende informatie kan je terecht bij Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. 

 

De gemeente As is gestart met de afgifte van biometrische paspoorten voor Belgen (reispassen).Dit is een vereiste van de Europese Unie en heeft als doel om zowel de veiligheid van de burgers als die van de lidstaten te verhogen.  Naast de persoonsgegevens, worden nu ook de foto en handtekening elektronisch opgeslagen en worden er

vingerafdrukken afgenomen.

 

De aanvrager dient zich steeds persoonlijk aan te bieden bij de dienst burgerzaken, zowel bij de aanvraag als bij de afgifte.

Aanvraag nieuwe reispas

Meebrengen:

  • 1 recente pasfoto (zwart-wit foto's worden niet aanvaard);
  • je identiteitskaart;
  • de vorige reispas of een bewijs van verlies afgeleverd door de politie.

 

De betaling van de reispas dient te gebeuren bij de aanvraag. Dit kan met baar geld of met bankcontact.Nieuwe aanvraag - Gewone procedure

wachttijd: 5 werkdagen na de aanvraag.
7 jaar geldigheid: personen + 18 jaar: € 72,00.

5 jaar geldigheid: personen -18 jaar: € 35,00

Nieuwe aanvraag - Spoedprocedure (wachttijd: 24 uren mits aangevraagd voor 15 uur)

7 jaar geldigheid: personen + 18 jaar: € 247,00 (consulaire rechten en aanmaakkosten 240 euro + gemeenterechten 7 euro). 

5 jaar geldigheid personen -18 jaar: € 210,00 (consulaire rechten en aanmaakkosten 210 euro + gemeenterechten 0 euro)


Meebrengen

1 recente pasfoto
  • je identiteitskaart
  • de vorige reispas of een bewijs van verlies afgeleverd door de politie.

 

De aanvrager dient zich steeds persoonlijk aan te bieden bij de dienst burgerzaken, zowel bij de aanvraag als bij afgifte.
De betaling van de reispas dient te gebeuren bij de aanvraag. Dit kan met baar geld of met bankcontact.