Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leven & Welzijn / Gezondheid / Orgaandonatie

Orgaandonatie

De kans bestaat dat je ooit in aanmerking komt voor het donorschap. Het is belangrijk dat je vóór dit moment laat weten hoe je over orgaandonatie denkt. Praat er daarom over met je naaste familie en laat je keuze officieel registreren.

Indien je dit niet doet, vragen artsen na je overlijden aan je familie de toestemming om jouw organen weg te nemen. Zorg dat je familie weet wat jij beslist hebt. Dan hoeven zij dat, op zo’n moeilijk moment, niet voor jou te doen.

Vul de uitdrukkelijke wilsverklaring in en bezorg ze aan de dienst Burgerzaken. Je keuze wordt dan opgenomen in het Nationaal Register. Dat is belangrijk, want de transplantatiecoördinator raadpleegt altijd het Nationaal Register wanneer een slachtoffer hersendood is om na te gaan of de overledene zich als donor heeft laten registeren of niet.

 

Over donatie

Wanneer kan ik een donor zijn?

Om welke organen gaat het?

Wat is weefseldonatie?

Over nazorg

Levert orgaandonatie vertraging op?

Over onderzoek

Over toewijzing aan de donor

Komen mijn nabestaanden te weten wie mijn organen ontvangt?

Over de kosten

Over het succes van de transplantaties

 

Over donatie

Wie kan donor zijn? Iedereen vanaf 12 jaar kan zich als donor aanmelden. Leeftijd speelt een ondergeschikte rol. Ook als je ziek bent of medicijnen gebruikt, kan je donor worden.

Wanneer kan ik een donor zijn?

Hersendode patiënten zijn de belangrijkste orgaandonoren. Als een persoon hersendood is, wil dat zeggen dat er geen activiteit meer in de hersenen is. Er is geen spontane ademhaling meer, geen beweging noch reflexen. Hersendood is het gevolg van een fatale vorm van hersenbeschadiging die onomkeerbaar en onherstelbaar is.
Drie onafhankelijke artsen stellen elk afzonderlijk vast dat de patiënt hersendood is voor ze officieel een verklaring van overlijden opstellen. Pas dan kom je in aanmerking als donor en kijkt men na of de patiënt een weigering of expliciete toestemming liet registreren.

Indien dit niet gebeurde, peilt men bij de familieleden van de eerste graad of samenwonende partner naar de wensen van de overledene inzake orgaandonatie. Donatie tijdens het leven is enkel mogelijk om een familielid of vriend in een levensbedreigende situatie te helpen. De wet benadrukt dat de donor hiervoor vrij en bewust moet kiezen.

Om welke organen gaat het?

De organen die je kunt geven zijn: het hart, de lever, de longen, de nieren, de dunne darm en de alvleesklier. Tijdens de operatie zorgen de medische apparaten ervoor dat er zuurstof in je bloed zit zodat de organen blijven werken.

Wat is weefseldonatie?

Soms zijn je organen niet geschikt, maar zijn je weefsels dat wel. Weefsels zijn: hoornvliezen, hartkleppen, huid, bot- en peesweefsel, kraakbeen en bloedvaten. Voor weefsels is het niet belangrijk of er nog zuurstof in het bloed zit. Dus ook als je thuis overlijdt, komen je weefsels in aanmerking voor donatie.

Over nazorg

Uiteraard krijgen je nabestaanden ruim de tijd om afscheid van je te nemen. Dat kan voor en na het wegnemen van de organen. Aan je lichaam is in principe niets te zien. Het operatieteam zorgt ervoor dat de operatiewonden keurig worden verzorgd en gehecht. Familie en vrienden kunnen je nadien gewoon begroeten.

Levert orgaandonatie vertraging op?

Nee, de begrafenis of crematie vindt plaats op de dag die je nabestaanden kiezen.

Over onderzoek

Weefsels en organen van donoren zijn alleen bedoeld om in een ander lichaam te transplanteren. Als ze daarvoor niet geschikt zijn, worden ze niet uit het lichaam genomen.

Over toewijzing aan de donor

Kan ik zelf bepalen aan wie ik mijn organen wil geven? Bij elke transplantatie is het een uitdaging voor de artsen om de meest geschikte donor te vinden zodat de kans op afstoting zo klein mogelijk is. Daarom wijst men organen en weefsels alleen toe op basis van medische gegevens, zoals bloedgroep, weefseltypering, lengte en gewicht. Ook medische urgentie en wachttijd spelen een rol. Eurotransplant, een overkoepelende organisatie van transplantatiecentra, zorgt ervoor dat elk geschonken orgaan bij de meest geschikte persoon terechtkomt.

Komen mijn nabestaanden te weten wie mijn organen ontvangt?

De wet legt in artikel 14 vast dat de anonimiteit tussen de families van de donor en de ontvanger altijd gewaarborgd moet blijven om elke vorm van verplichting te vermijden.

Over de kosten

Wie betaalt de orgaantransplantatie? Het ziekenfonds van de ontvanger draagt de kosten voor het wegnemen van de organen. Het Riziv betaalt de kosten van een transplantatie. Dit zijn de inschrijvingskosten van Eurotransplant. De nabestaanden betalen dus geen kosten die verbonden zijn aan de transplantatie.

Over het succes van de transplantaties

Heeft het wel zin om mijn organen af te staan? Sommige mensen denken dat een orgaantransplantatie een kortetermijnoplossing is, maar dat klopt niet. De patiënt wint na een transplantatie gemiddeld heel wat levensjaren. Als alles goed gaat, verbetert zijn levenskwaliteit aanzienlijk.

Dienst Welzijn & Senioren

Dorpsstraat 1 bus 1

3665 AS

 

T  089 39 10 09

F  089 39 10 01
G 0472 08 19 76

E welzijn.senioren@as.be

› meer info

orgaandonatie 2