Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leefomgeving / Premies en subsidies / Aanpassingspremie
Aanpassingspremie

Je woning aanpassen na je 65ste?

Keigemakkelijk! (na het lezen van dit artikel)

De Limburgse bevolking vergrijst snel. Veel oudere mensen kiezen ervoor om pas op zeer late leeftijd naar een aangepaste woonvorm te verhuizen. Op zich niets mis mee. Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is prima, mits enkele aanpassingen aan je woning. De kosten van aanpassingen aan je woning kunnen hoog oplopen, daarom is het raadzaam na te gaan of je recht hebt op een premie.

 

OH DIE TRAPPEN!

Heel veel van de oude flats en gezinswoningen hebben trappen om de woning binnen te gaan en om de slaapkamer te betreden. Het spreekt voor zich dat veel van deze woningen niet aangepast zijn aan gebruik op oudere leeftijd. Toch zien we dat nog veel 65-plussers te lang wachten om hun woning aan te passen.

 

PREMIE WAARVOOR?

De aanpassingspremie is een Vlaamse premie voor 65-plussers om hun woning 'basis'toegankelijk te maken. De aanvragen die het meest voorkomen zijn:

  • aanpassingen in de badkamer, zoals de installatie van een inloopdouche, het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen;
  • verbreden van de deuropeningen;
  • wegwerken van hoogteverschillen;
  • automatiseren van rolluiken of garagepoorten.

 

VEELGESTELDE VRAGEN:

  • Kan een 65-plusser die inwoont bij zoon of dochter of een huurder ook de premie aanvragen?

Ja. De eigenaar van de woning dient de aanvraag in, enkel met het inkomen van de inwonende oudere en zijn of haar partner wordt rekening gehouden. Als huurder kan de 65-plusser voor aanpassingswerken aan de huurwoning de premie aanvragen mits voorleggen van een huurcontract van meer dan 3 jaar en met facturen op naam van de huurder.

  • Hoeveel keer mag je de premie aanvragen?

Binnen een termijn van 10 jaar twee keer: één keer voor technische hulpmiddelen, en één keer voor toegankelijkheidswerken.

  • Hoe hoog mag mijn inkomen zijn?

Max 29 030 euro voor de 65-plusser en eventuele partner + 1 510 euro als partner ten laste is.

  • Hoe oud mogen de facturen zijn?

Max 1 jaar oud op datum van de aanvraag.

 

PREMIE

50% van het factuurbedrag waarvan de premie minimaal €600 en maximaal €1250 kan bedragen.

 

ONDERSTEUNING NODIG?

Landelijke Thuiszorg begeleidt senioren bij hun woningaanpassing doorheen het hele proces van woningaanpassing. Na een huisbezoek ontvang je een analyse van je zorgvraag en voorstel voor uit te voeren werken. Je wordt ook begeleid bij het aanvragen van de aanpassingspremie en het zoeken  naar een geschikte aannemer of installateur. Je betaalt steeds een forfaitaire vergoeding van 50 euro, maar CM-leden krijgen deze terugbetaald.

T 0800 112 05

 

MEER WETEN?

Ga langs bij het woonloket op de Technische Dienst. Daar ontvang je alle informatie voor de premie-aanvraag.

iedere dinsdag van 14 tot 18 uur

T 089 65 45 74

gaoz_logo_quadri