Direct naar hoofdmenu / zoekveld
/ Leefomgeving / As 2020 / Help mee Amerikaanse Vogelkers bestrijden!
Help mee Amerikaanse Vogelkers bestrijden!

Amerikaanse Vogelkers, in de verenigde staten mooie rechte mastodonten, zwaait tegenwoordig in onze Asserse bossen, zo’n 550 hectare, de scepter. Hier groeit ze echter niet uit tot een mooie rechte boom maar woedt ze zo agressief is dat ze alle inheemse zaailingen verdringt. De boom is na 3 jaar reeds in bloei met een enorme verspreiding van zaailingen tot gevolg en een echte pest voor onze mooie bossen.

 

Er is in het verleden al heel wat strijd gestreden en ook op dit moment reeds een 18-tal initiatieven die ongeveer 50ha in de bossen van Klaverberg en Oeleinderheide de Amerikaanse vogelkers bestrijden. Toch zijn de boswachters waakzaam want de kans op heropslag is reëel.

Vandaar dat we op zoek zijn naar extra bestrijders van deze exoot.

 

Bestrijders gezocht

Onmiddellijke noodzaak is er op percelen gelegen te Oeleinderheide Zuid, Bilzerweg aan de kant van de Europalaan richting Wiemismeer, +/- zo een 100 ha die behandeld dient te worden, hier is er geen schoontijd voorzien.

Let wel: met regenweer (of kort daarna) zijn deze natte boswegen moeilijk bereidbaar voor een standaard gezinswagen. Best kom je er met een terreinwagen of kleine tractor.

 

Behandeling?

hoofdbehandeling: kappen en de vers gekapte wonde insmeren

+ nabehandeling: bladbesproeiing zaailingen

Product kan je verkrijgen op de Technische Dienst bij Carlo Rutten.

 

Tijdsbesteding

Ervaring leert ons dat per persoon je ongeveer een 1 à 2 ha kan behandelen op een 9-tal maanden. We rekenen dan dat men op regelmatige basis tijdens het weekend gaat kappen en insmeren bij droog weer. In ruil mag je het afgekapte hout meenemen, het takhout mag eventueel blijven liggen.

 

Interesse?

Stuur een mailtje met je gegevens (naam, adres, telefoonnnummer en aantal personen die deelnemen) naar de boswachter:

Eliane.verboven@lne.vlaanderen.be of contacteer haar op 0473/968001

Zij zal de opvolging en controle uitvoeren en blijft ook jouw contactpersoon.

 

Heb je zelf geen interesse maar ken je iemand? Je moet geen inwoner van As zijn om te helpen!

 


 

Kandidaturen enkel nazorg:

Na de hoofdbehandeling (1ste jaar) en nabehandeling (2de jaar) dient er in het 3de jaar ook altijd een nazorg gedaan te worden. Deze nazorg bestaat enkel uit bladbesproeiing en uittrekken van zaailingen. Indien je interesse hebt kan je je hiervoor ook kandidaat stellen bij Eliane. In ruil hiervoor kan ook hout verkregen worden (zelf kappen).

GROENTJES - 4 - 33 - dood in appelblauwzeegroen