Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Tractoren kunnen probleemloos carnavalswagens trekken

De voorbije weken ontstond er heel wat commotie betreffende de strikte voorwaarden voor het trekken van carnavalswagens door tractoren.  Nu werd echter duidelijk dat de wet voor tractoren en hun bestuurders blijkbaar verkeerde geïnterpreteerd werd. Boeren die jaar na jaar carnavalswagens voorttrekken, kunnen dat met een gerust hart blijven doen.

 

Rijbewijs

carnaval22017 1 (Small)

Om een tractor te besturen voor landbouwactiviteiten, heb je een rijbewijs G nodig. Voor andere doeleinden is het rijbewijs C of CE vereist. Carnaval werd in eerste instantie geïnterpreteerd als een "ander doeleind" waardoor er eerst sprake was van strengere voorwaarden voor de bestuurders van de tractors met een carnavalswagen. Hier werd echter geen rekening gehouden met de richtlijn dat het gaat over "folkloristische manifestaties". En daar hoort carnaval natuurlijk thuis. In dat geval volstaat dus een rijbewijs G voor de bestuurder.

 

Let wel op! Gebruik is enkel toegestaan tijdens en op weg van en naar het carnaval, tijdens eventuele proefritten en aan maximum 25 km/u.

 

Keuring

Wat de technische controle betreft, genieten voertuigen die voor folkloristische doeleinden gebruikt worden van een vrijstelling.

 

Verzekering

Om verzekeringstechnisch in orde te zijn, meld je best aan je verzekeringsmakelaar of agent dat je met je tractor deelneemt aan één of meer carnavalstoeten of andere folkloristische activiteiten. Er moet immers een bijvoegsel bij de polis opgemaakt worden.

 

Rode diesel

Voor het gebruik van rode diesel stelt er zich ook geen probleem, omdat Douane en Accijnzen toelaat dat rode diesel occasioneel gebruikt wordt tijdens folkloristische activiteiten. Ook op de weg ernaartoe is rode diesel toegelaten.

 

Carnavalstoet As

Zondag 18 februari 2018

14.30 uur 

>> meer info